WELKOM BIJ OEFENTHERAPIE LOPES DIAS

img_monique

WELKOM BIJ MENSENDIECK HILVERSUM-NOORD


Wat zijn ademhalingsklachten?


 

De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het dagelijks bewegen en zo ook in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Ademen doen we onbewust. Toch kan door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, longafwijkingen zoals longemfyseem en hyperventilatie, de ademhaling niet goed verlopen. Het lichaam kan uit balans raken door de negatieve effecten van een verstoring van de ademhaling door (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden. Duurt zo’n situatie te lang dan loopt u het risico in een vicieuze cirkel te belanden waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. Het is erg belangrijk dat u leert een dergelijke situatie te doorbreken en te voorkomen.Wat doet de oefentherapeut?

De oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot, in dit geval, ademhalingsklachten. Samen met de oefentherapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van de problemen rondom ademhaling. Door middel van oefeningen en adviezen wordt er gewerkt aan een zo optimaal mogelijke natuurlijke en ontspannen ademhaling. Samen met de oefentherapeut gaat u werken aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning. De oefentherapeut geeft inzicht in de reactie van het lichaam op factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van ademhalingsklachten. Hierdoor zijn klachten beter te begrijpen en kan er beter op klachten gereageerd worden, zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren. De oefentherapeut kijkt naar de persoonlijke omstandigheden en het dagelijks leven van de patiënt en past de oefeningen en adviezen hier op aan. Het is vooral de psychosomatisch oefentherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van ademhalingsklachten.

Hannika Kornman-Bebelman heeft diverse cursussen ademhalingstherapie gevolgd onder anderen de
adem- en ontspanningstherapie - Methode van Dixhoorn en Methode Buteyko

Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging, die door het gehele lichaam voelbaar is. Ontspanningstherapie is het bewust worden en leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid. Tezamen genomen bieden zij u de middelen waarmee een mens in zichzelf de eigen spanning kan regelen, via aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling. Daarmee kunt u ontdekken of een probleem samenhangt met een verhoogde spanning, die eigenlijk onnodig is en door u verminderd kan worden.
De Buteyko methode is een effectieve ademhalingstherapie die de natuurlijke, ontspannen ademhaling herstelt. Te diep, te snel en te zwaar ademen tast de gezondheid aan. Dankzij de Buteyko-oefeningen wordt de ademhaling rustiger en komt er een herstelproces op gang dat leidt tot een sterk verbeterde gezondheid.
Veel mensen ervaren het leren van de deze beide methoden als een keerpunt in hun leven. Een ontspannen ademhaling geeft rust en verbetert de gezondheid.


 
Diafragma_ademhaling

Middenrifademhaling